ZAŠTO MINISTAR PRAVDE FBiH NE IMPLEMENTIRA ODLUKE USTAVNOG SUDA FBiH?

Otvoreno pismo ministru pravde Federacije Bosne i Hercegovine

U posljednje vrijeme svjedoci smo činjenice da institucije čija je dužnost implementirati odluke Ustavnog suda FBiH, kao najviše sudske instance u Federaciji BiH, iste ne implementiraju.

Advokatska/Odvjetnička komora Federacije BiH već duži niz godina ističe da se moraju poštovati odluke Ustavnog suda FBiH. Svjesni smo i da je potrebno vrijeme da se odluke pravilno razumiju i primjene u svakodnevnoj praksi. Međutim, kako je od donošenja prve odluke Ustavnog suda FBiH prošla skoro decenija to smatramo da je potrebno odmah poduzeti sve potrebne radnje kako bi se osigurala pravna sigurnost.

Evidentno je da je Federalno ministarstvo pravde propustilo pravovremeno poduzeti radnje potrebne za implementaciju odluka Ustavnog suda FBiH i da je krajnje vrijeme da se poduzmu konkretni koraci i  preuzme odgovornost, te da se prekine dugogodišnji niz sistemskih grešaka, između ostaloga i neinformisanje Vlade FBiH i javnosti na ispravan način. Prijedlog Zakona o notarima samo zadnje četiri godine “šeta” između Federalnog ministarstva pravde, Vlade FBiH, Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Doma naroda, te se isti povlači iz parlamentarne procedure. Napominjeno da je Javna rasprava održana još 2019. godine, da je na istoj bilo dvanaest primjedbi koje niti u jednom segment nisu uvažene. Također, federalni ministar pravde nije obrazovao ni zajedničku komisiju za izradu zakona, a što je bio također zaključak za javne rasprave.

Advokatska/Odvjetnička komora Federacije BiH  ponavlja da se u konkretnom ne radi o sporu između advokata i notara, već sporu između Federacije BiH i njenih građana, građana kojima se uskraćuje pravo na slobodu izbora.

U tom pravcu smatramo da su se stekli uslovi da se uskladi Zakon o notarima FBiH, kao i svi drugi zakoni sa odlukama Ustavnog suda FBiH,  jer će se samo na taj način poboljšati kvalitet usluga za građane. Federalno ministarstvo pravde je odgovorno za postojanje pravne nesigurnosti ne samo kod građana, već i svih pravnih lica kada je riječ o ovjerama ugovora o prometu nekretnina.

Jasno je da je opravdana zabrinutost Advokatske/Odvjetničke komore Federacije BiH zbog činjenice da Federalno ministarstvo pravde nije poduzelo niti jednu radnju   u cilju implementacije odluka Ustavnog suda FBiH, usklađivanja zakona sa predmetnim odlukama, a što je u konačnici uzrokovalo različitu primjenu zakona i pravni sistem u koji građani nemaju povjerenja.

Smatramo da nije potrebno isticati opće poznatu činjenicu da je pristupanje Evropskoj uniji strateški cilj BiH i opći interes svih njenih građana, te da se nepoštivanjem odluka Ustavnog suda FBiH od strane Federalnog ministarstva pravde šalje negativna slika Evropskoj uniji.

Advokatura, kao profesionalna i neovisna djelatnost, u svim pitanjima koja se odnose na primjenu prava, aktivno učestuje i daje svoj doprinos. Advokatska/Odvjetnička komora FBiH poziva Federalno ministarstvo pravde da izvršava svoje nadležnosti da bi se otklonila svaka sumnja u objektivnost i nepristrasnost Federalnog ministarstva pravde na čijem ste Vi čelu.

 

Advokatska/Odvjetnička komora FBiH

Share